Programul Situaţia social-economică a populaţiei de romi are ca obiective diagnoza situației social-economice și a stării de sănătate a populației de romi, precum și proiectarea și evaluarea politicilor sociale de suport pentru romi. ICCV a realizat trei cercetări empirice majore asupra situației social-economice a romilor (1992, 1998, 2001), ultima fiind parte a unei cercetări internaționale. Studiul realizat în anul 1992, bazat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 3 600 de gospodării, a fost prima cercetare sociologică în lumea situației social-economice a romilor. ICCV a realizat, de asemenea, prima estimare a dimensiunilor populației de romi din România, corectând substanțial, în 1994, datele de recensământ.

Coordonatori: Prof. dr. Cătălin Zamfir şi Dr. Sorin Cace

Publicaţii reprezentative:

Cace, Sorin și Cristian Vladescu, coord. Starea de sănatate a populației roma și accesul la serviciile de sănătate. București: Editura Expert, 2004.

Cace, Sorin, coord. Accesul romilor pe piaţa muncii. Aspiraţii, factori şi strategii de reuşită. Bucureşti: Editura Expert, 2007.

Cace, Sorin, coord. Copiii rromi care muncesc şi familiile lor – caracteristici socio-culturale şi condiţii de viaţă. Bucureşti: Editura RO MEDIA, 2002.

Cace, Sorin, Vasile Cantarji și Nicolae Sali. Romii în Republica Moldova. UNDP Moldova, 2006.

Ionescu, Mariea și Sorin Cace. Politici de ocupare pentru romi. București: Editura Expert, 2006.

Ionescu, Mariea și Sorin Cace. Politici publice pentru romi. Evoluții și perspective. București: Editura Expert, 2006.

Ionescu, Mariea și Sorin Cace. Practici pozitive în comunitățile de romi. București: Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, 2000.

Zamfir, Cătălin și Marian Preda. Romii în România. București: Editura Expert, 2002.

Zamfir, Elena și Cătălin Zamfir, coord. Ţiganii. Între ignorare şi îngrijorare. Bucureşti: Editura Alternative, 1994.

Zamfir, Elena și Vasile Burtea, coord.  Prezent şi perspective în cultura romă în viziunea intelectualilor, liderilor şi oamenilor de succes romi. București: CNCR, ICCV, 2012.

Alte noutăți

Semnal editorial: Sociologie Românească nr. 1/2024

Semnalăm publicarea online a numărului 1/2024 al Revistei Sociologie Românească.  Din cuprins: Studii / Studies From “At Risk” to “Dangerous” People. The Roma Between Development Policies and Practices of ExpulsionIonuț Marian Anghel Exploring the Gendered Dynamics of...

Anunț susținere în ședință publică a tezei de doctorat METODE DE MĂSURARE A SCHIMBĂRII SOCIALE ÎN SFERA FAMILIEI Student-doctorand SORANA VĂSIOIU (MOCANU)

                                                                                                                                                                                                                                                               Anexa 12...

Broșura de prezentare a ICCV, incluzând direcțiile de cercetare, programele instituționale, publicațiile relevante și domeniile de expertiză ale Institutului, poate fi descărcată aici:
Institutul de Cercetare a Calității Vieții - 30 de ani de cercetare în beneficiul comunității

București

Calea 13 Septembrie nr. 13, cod postal 050711

Telefon: 021.318.24.61

Fax: 021.318.24.62

E-mail: secretariat.iccv@gmail.com

Urmareste-ne pe

 

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii

Calea 13 Septembrie nr. 13 Bucuresti

Telefon: 021.318.24.61