Contextul pandemic a creat premisele unei dezvoltări a utilizării social media și a mediului online în general. Soluțiile digitalizate au fost utilizate pe scară largă în multiple domenii de activitate, mai ales în cazul pandemiei generate de răspândirea COVID-19. Corespunzător, perspectivele abordării unei astfel de teme – menționate în titlu – în cercetarea academică pot fi diverse.

Astfel, în vederea realizării unui număr special care va apărea la sfârșitul acestui an, Revista Calitatea Vieții  lansează un apel pentru articole academice cu diferite teme legate de social media. Enumerăm câteva idei (e. g.):  subiectele dezbătute în social media, `publicul` său, definiri ale conceptelor din domeniu, teme ca informare versus dezinformare prin social media (atât în timpul pandemiei cât și în prezentul dominat de războiul din Ucraina și criza refugiaților ucraineni), aspecte pozitive versus aspecte negative, modul cum a schimbat și influențat pandemia de Covid-19 ceea ce însemna social media în mod clasic până la acel moment; cei care scriu conținut versus cei care primesc mesajele, răspunsul diferitelor instituții și actori sociali la oportunitățile oferite de folosirea acestui mediu (online) în aceste timpuri de criză specifică, în care contactul fizic a însemnat o adevărată problemă socială și de sănătate publică, posibile devieri, deturnări, conceptul de dezinformare, pericole sociale ce pot fi generate via social media etc. Alte subiecte pe care nu le-am enumerat, dar sunt circumscrise temei, sunt de asemenea binevenite.

În cadrul acestui număr special sunt acceptate cercetări, micro-cercetări, studii, studii de caz, treceri în revistă ale literaturii recente dedicate acestor două subiecte (social media și mediul online, în timpul pandemiei, dar și în alte genuri de crize recente). Materialele pot avea între 2500 (recenzii, eseuri) și 8000 de cuvinte (studii, analize, cercetări), putând fi redactate în română sau engleză.

Menționăm că Revista Calitatea Vieții apare în patru numere pe an, câte unul per trimestru și este indexată în multiple baze de date specializate internaționale (Indexare | Calitatea Vieții (revistacalitateavietii.ro)).

Deadline: 15 septembrie 2022. Materialele pot fi trimise pe adresa de e-mail a redacției (redactia@revistacalitateavietii.ro) sau prin formularul de trimitere online, de pe platforma revistei, cu mențiunea`pentru numărul special`.

Pentru informații suplimentare privind acest număr special, ne puteți contacta la adresele monasimu@yahoo.com si mailto:camelia.cusnir@fjsc.rohoreabadau@gmail.com  (Mona Simu, cercetător științific, redactor, ICCV, Academia Română, București; dr. Horea Bădău, lector, FJSC, Universitatea din București).